ŠTO SU KRIPTOVALUTE?

Kriptovalute su vrsta digitalnog novca. Djeluju na osnovi kriptografskih algoritama. Imaju sve karakteristike pravih valuta, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektroničkom obliku. To su digitalne novčane jedinice čiji je cilj funkcionirati kao neovisni, decentralizirano kontrolirani sustavi plaćanja.

Ne izdaje ih državna središnja banka, poput eura ili dolara, već se generiraju isključivo digitalno. Ne postoji središnji operator koji kontrolira stvaranje. Odgovarajuću kriptovalutu generira mreža sudionika koji je žele koristiti, a tisuće računala unutar mreže provjeravaju i ispravno izvršavaju transakcije, lokalno ih provjeravaju i pohranjuju.

Kao vlasnik neke kriptovalute ili više njih, imate pristup svojim kriptovalutama pomoću takozvanog “privatnog ključa”, ključa koji odražava pravo vlasništva na odgovarajući iznos jedinica kriptovaluta unutar mreže. Slanje i primanje kriptovaluta odvija se izravno od osobe do osobe.

Blockchain – tehnologija kriptovaluta

Tehnološki temelj iz kojeg proizlaze kriptovalute je takozvani blockchain. Blockchain je decentralizirana mreža računala koja su međusobno povezana i svako pohranjuje podatke zasebno. U slučaju kriptovaluta, pohranjene informacije su vrsta otvorene knjige novca u koju se upisuje koji sudionik mreže ima koliko jedinica dotične kriptovalute i kako se situacija mijenja kao rezultat transakcija. Osnovno načelo koje stoji iza toga jest da bi treće strane, poput banaka, (mogle) postati suvišne zbog tehničke strukture blockchaina.

Dakle, svoj novac ne morate više nikome “povjeravati”, jer sigurnost jamče decentralizirana mreža i kriptografska enkripcija. Međutim, moguća područja primjene blockchaina daleko nadilaze područje financijskog sektora.

Bitcoin – prva kriptovaluta

Bitcoin je prva kriptovaluta koja je uspješno bilježila transakcije na sigurnoj, decentraliziranoj mreži temeljenoj na blockchain tehnologiji. Bitcoin je početkom 2009. godine pokrenuo njegov pseudonimni tvorac Satoshi Nakamoto.

Kako Bitcoin sazrijeva, inženjeri su dizajnirali dodatne protokole kako bi poboljšali brzinu i sigurnost Bitcoin transakcija, uključujući Omni Layer, Lightning Network te Liquid Network.

Broj Bitcoina u svijetu ograničen je na otprilike 21 milijun. Ovu digitalnu valutu moguće je kupiti preko platforma koje nazivamo kripto mjenjačnice. Također, osim što ju možete kupiti, isto tako možete i „rudariti“ Bitcoin, što je postalo jako popularno u zadnjih godina. Mnogi Bitcoin ( i ostale kriptovalute ) smatraju valutom budućnosti.

Ukoliko želite početi trgovati kriptovalutama, pročitajte naš članak kako kupiti Bitcoin ( ili bilo koju kriptovalutu ), na najbrži i najjednostavniji mogući način.

Ostale teme koje bi vas mogle zanimati: