RASPRAVA O REGULACIJI STABLE COINSA

Guverner Federalnih rezervi Christopher Waller izjavio je da se ne slaže s preporukama Bidenove administracije da se samo bankama treba dopustiti izdavanje stabilnih kovanica. U virtualnom govoru na Konferenciji o financijskoj stabilnosti u Cleveland Federal Reserve, Waller je rekao da se ne protivi da se stabilni coini reguliraju kao banke, ali da banke ne bi trebale biti jedini subjekti kojima je dopušteno izdavati te digitalne valute, koje su povezane na fiat ili kratkoročni papir.

“Razumijem privlačnost forsiranja novog proizvoda u staru, poznatu strukturu”, rekao je.

“Ali taj pristup i način razmišljanja eliminirali bi ključnu prednost aranžmana sa stabilnim coinima – da on služi kao održiva konkurencija bankarskim organizacijama u njihovoj ulozi pružatelja usluga plaćanja”, dodao je kreator politike Fed-a.

Wallerovi komentari dolaze nakon Predsjedničine Radne skupine o financijskim tržištima preporučio ranije ovog mjeseca da Kongres donese novi skup pravila regulirati stablecoine, posebno napominjući da bi samo banke trebale moći izdavati stablecoine. Međutim, neki od najvećih igrača u industriji prihvaćaju te prijedloge – ili barem širu raspravu o regulaciji kriptovaluta.

Izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire rekao je prošli tjedan za Yahoo Finance da prijedlog administracije “predstavlja značajan napredak u rastu ove industrije. Postoji stvarno priznanje da kako ti stabilni coini za plaćanje rastu, oni bi relativno brzo mogli rasti na internetskoj razini.”

Prema središnjem bankaru, nedostatak nadzora nad stabilnim kovanicama stvara rizike, ali je sugerirao da bi regulatori trebali dati inovacijama priliku da se natječu s drugim platnim sustavima i stvoriti pravila koja su više prilagođena stvarnim rizicima klase imovine, umjesto da ih uklapaju u utvrđene bankarski propisi. Wallerove primjedbe sugerirale su da nije bio zabrinut zbog brzog dosezanja stabilnih kovanica sve dok postoji dovoljna konkurencija unutar industrije stablecoina i postojećeg bankarskog sustava. No, dodao je da su potrebna pravila kako bi se osiguralo da su te rezerve ono što izdavatelji kažu da jesu, te da su pravila potrebna za nadzor digitalnih novčanika. Ako je izdavatelj potkrijepljen sigurnom imovinom, a nije sudjelovao u kreditiranju i bio je podložan stalnom nadzoru, to bi mogao biti dovoljan okvir, rekao je Waller. Umanjio je zabrinutost Bidenove administracije o razdvajanju bankarstva i trgovine kako bi se zaštitio od banaka koje bi mogle davati kredite određenim klijentima po previše povoljnim uvjetima. Waller je naveo da se ta pravila ne bi trebala primjenjivati ​​na digitalne novčanike i izdavatelje koji nisu uključeni u posuđivanje.

“To ne znači nužno nametanje cjelovitog bankovnog pravilnika, koji je dijelom usmjeren na kreditne aktivnosti, a ne na plaćanja”, rekao je.

“S pravim dizajnom mreže, stabilni coini također mogu pomoći u isporuci bržih i učinkovitijih maloprodajnih plaćanja, posebno u prekograničnom kontekstu, gdje transparentnost i dalje može biti niska, a troškovi i dalje visoki”, dodao je.

Waller je također ponovio svoj skepticizam u pogledu potrebe za digitalnom valutom središnje banke, ističući da su konkurencija i inovacije u platnim sustavima dobri za potrošače.

Ostale teme koje bi vas mogle zanimati:

   –      Kako kupiti Bitcoin ( ili bilo koju kriptovalutu )?

   –      Najbolje kripto platforme

   –      Što su kriptovalute?