NAJBOLJE PLATFORME ZA TRGOVANJE KRIPTOVALUTAMA

Ukoliko se planirate odvažiti i početi ulagati u digitalnu valutu budućnosti, prvo morate odabrati preko koje platforme odnosno kripto mjenjačnice ( crypto exchange ) ćete to učiniti. Danas vjerojatno postoje preko 100 platformi preko kojih bi mogli ulagati i trgovati kriptovalutama, no mi vam donosimo one koje su objektivno ocijenjene kao najbolja rješenja na tržištu.

U ovom članku predstavit ćemo vam top 3 platforme za trgovanje kriptovalutama. Ove platforme odabrali smo prema sljedećim kriterijima:

  • Koliko su pouzdane i sigurne
  • Jednostavnost korištenja
  • Funkcionalnost i potrebne značajke
  • Kakva je korisnička podrška
  • Kakve su naknade za određene transakcije

PLATFORMA #1 – COINBASE

Coinbase je američka tvrtka koja upravlja platformom za razmjenu kriptovaluta. Jedna je od najsigurnijih i najpopularnijih platformi za kupnju Bitcoina ili neke druge kriptovalute. Također, 21. ožujka 2021. godine, Coinbase bilježi najveću količinu trgovanja kriptovalutuma u Sjedninjenim Državama. Trvtka je osnovana 2012. godine od strane Braina Armstronga i Freda Ershama.

U Coinbase su do sada uložili neki od najvećih svjetskih investitora, među njima je i veliki investicijski fond Y combinator koji je poznat po tome što je uložio u Dropbox, Reddit, Airbnb, Mixpanel i mnoge druge. Do sada je preko Coinbase-a uloženo preko 600 milijuna američkih dolara.

JEDNOSTAVNOST KORIŠTENJA

Ova platforma iznimno je jednostavna za korištenje, osobito za one koji prvi puta planiraju kupiti Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu. Nudi vrlo funkcionalno sučelje odnosno dashboard u kojem ćete se vrlo lagano snaći.

Kriptovalute možete kupiti direktno preko kreditne ili debitne kartice te je u tom slučaju vaša kupovina vidljiva odmah. Drugi mogući način kupovine jest da prvo preko online bankarstva vaše banke prebacite novac sa vašeg bankovnog računa na vaš Coinbase račun odnosno na fiat wallet vašeg Coinbase računa. Ova transakcija može potrajati između 1 do 3 radna dana.

NAKNADE

Naknade na Coinbase-u za određene transakcije su sljedeće:

Što ovo znači? Recimo da želite uložiti 100 eura u Bitcoin. Ukoliko se odlučite na instant kupnju preko debitne kartice, tada naknada iznosi 4%, što znači da bi vi kupili Bitcoin u vrijednosti 96 eura, a 4 eura bila bi plaćena Coinbase-u kao naknada.

S druge strane, ako prvo prebacite sredstva s vašeg bankovnog računa na fiat wallet Coinbase-a ( za ovu transakciju Coinbase ne naplaćuje naknadu ), tada na vaš fiat wallet sjeda 100 eura koje hipotetski planirate potrošiti. U tom slučaju vi na vašem Coinbase računu raspolažete sa 100 eura koje ne morate nužno odmah sve potrošiti ili uložiti u samo jednu kriptovalutu prilikom prve kupovine. Međutim, recimo da opet sa tih 100 eura želite kupiti samo Bitcoin, sada više ne plaćate debitnom karticom, već vašim eur fiat walletom, te u ovom slučaju plaćate naknadu od 1.5%, što znači da kupujete Bitcoin u vrijednosti od 98.5 eura, a plaćate naknadu od 1.5 eura.

ZAKLJUČAK

Coinbase je iznimno sigurna i pouzdana kripto platforma te je svakako preporučljiva za početnike jer je lagana za korištenje, a s druge strane nudi sve značajke i funkcionalnosti koje kripto razmjena treba ponuditi. 

Ukoliko želite kupiti Bitcoin preko platforme Coinbase, možete pročitati naš članak u kojem opisujemo korak po korak kako to učiniti.

PLATFORMA #2 – CRYPTO.COM

Ako tražite pristupačnu, „sve u jednom“ platformu za kriptovalute, Crypto.com bi mogla biti prava platforma za vas. Ova razmjena kriptovaluta dobro odgovara svatkom tko želi trošiti, trgovati, pohranjivati i spremati kriptovalute. Ova all inclusive burza omogućuje vam kupnju, prodaju i trgovinu dobrim rasponom kriptovaluta.

FUNKCIONALNOST I POUZDANOST

Crypto.com ima puno toga za ponuditi, uključujući i vlastiti CRO coin. I što ste više CRO-a spremni uložiti, to su koristi odnosno pogodnosti koje preko ove platforme možete steći veće.

Ova platforma osnovana je 2016. godine, a danas broji preko 10 milijuna korisnika te preko 100 različitih kriptovaluta u koje možete uložiti svoj novac.

Lakše je razmišljati o Crypto.com kao kripto banci nego o burzi kriptovaluta ili posredovanju. Naravno, možete kupiti i prodati kriptovalute na burzi. Također ih možete zamijeniti s drugim korisnicima putem DeFi novčanika. Možete biti plaćeni u kriptu, staviti svoj novac na račun za zaradu od kamata te još mnogo toga.

NISKE NAKNADE

Kao što ćemo vidjeti u nastavku, novac možete uplatiti na svoj Crypto.com račun putem elektroničkog bankovnog prijenosa ili bankovnog prijenosa bez plaćanja bilo kakvih naknada. Također možete kupiti i prodati kriptovalute po pravoj cijeni, što ga čini jednom od boljih burzi vrijednosti na tržištu.

Ovo su naknade koje morate platiti kada trgujete preko ove platforme:

Iako je naknada za instant kupnju preko debitne kartica od 3% do 4%, vrijedi napomenuti kako Crypto.com svojim novim korisnicima prvih 30 dana nakon kreiranja računa omogućuje kupovinu kriptovaluta preko debitnih kartica bez naknade, što je odlična stvar za one koji su novi u kripto svijetu.

CRYPTO.COM VISA KARTICE

Sada dolazimo do najvjerojatnije najzanimljivijeg dijela ove kripto platforme, a to su Crypto.com visa kartice koje ova razmjena nudi. Crypto.com nudi pet prepaid Visa kartica. Mogu se koristiti bilo gdje tko prihvaća Visa kartice kao sredstvo plaćanja ( znači praktički u svakoj trgovini sa POS uređajem ), ali morat ćete ih nadopuniti prije nego što možete potrošiti novac.

Kao i kod ostalih usluga koje ova razmjena nudi, što više CRO coina uložite, to su koristi i usluge ovih kartica bolje.

Kartice funkcioniraju vrlo jednostavno, ovisno koju vrijednost CRO coina kupite, tu Visa karticu možete dobiti. Za početak preporučujemo Midnight Blue karticu koju možete naručiti apsolutno besplatno bez ikakvih ulaganja. Ona vam donosi 1% povrata novca na sve kupovine koje obavite preko te kartice. Povrat od 1% dobivate na vaš crypto wallet unutar aplikacije, u obliku CRO coina. Vi taj CRO coin naravno možete odmah prodati za eure bez naknade.

Što ako npr. želite Ruby Steel Visa karticu koja donosi 2% povrata na kupovinu? Tada je priča malo složenija. Na slici iznad ovog teksta možete vidjeti da za Ruby Steel karticu prvo trebate kupiti CRO coin u vrijednosti od 400 američkih dolara ( ili 350 eura ). Nakon što ste kupili CRO coin u minimalnoj vrijednosti od 350 eura, taj isti CRO coin trebate „zaključati“ na najmanje 6 mjeseci. To znači da u tom periodu, CRO coin koji ste kupili, nećete moći izvaditi van, odnosno prodati ga natrag za eure. Nakon tog perioda vi stječete pravo na Ruby Steel Visa karticu, i dok god CRO coin kojeg ste kupili ne povučete van ( odnosno unstake-ate i prodate za eure ) nastavljate dobivati 2% povrata u obliku CRO coina ( kojeg slobodno prodate ako to želite, jer taj nije zaključan ).

Zadnja stvar koju ćemo spomenuti za Crypto.com Visa kartice jest da iako prvo morate uložiti određenu vrijednost CRO coina kako bih ostvarili pravo na bolju karticu, ove kartice su besplatne te za njih ne plaćate nikakvu mjesečnu ili godišnju naknadu.

ZAKLJUČAK

Ova platforma nudi niske naknade, jednostavnost u pretvaranju novca, Visa kartice sa pogodnostima, veliki odabir kriptovaluta te snažnu sigurnost. Razlog zbog čega smo ovu razmjenu stavili pod broj 2 jest taj što je u početku dosta teža za korištenje i nije toliko jednostavna kao što je to Coinbase.

Ako mislite da vam korištenje neće predstavljati problem, naručite svoju Crypto.com Visa karticu još danas!

PLATFORMA #3 – BINANCE

Binance je popularna razmjena kriptovaluta koja je pokrenuta u Kini, ali je potom svoje sjedište preselila na otok Maltu u EU. Binance je popularan zbog svojih usluga kripto razmjene. Eksplodirao je na sceni 2017. godine i od tada je postao glavna kripto razmjena na svijetu.

U našem ćemo pregledu pokušati iznijeti sve što trebate znati o Binance-u , uključujući kako radi, naknade / ograničenja za trgovanje, sigurnosne aspekte i korisničku podršku.

KORIŠTENJE I FUNKCIONALNOST

Oni koji prvi put posjete Binance brzo će primijetiti da platforma nudi dvije mogućnosti za digitalno trgovanje valutama – osnovnu i naprednu. Mi ćemo se u ovom članku usredotočiti na osnovnu.

Kako kreirati korisnički račun?

Da bi koristili razmjenu, korisnici će prvo morati stvoriti račun. Proces koji stoji iza ovoga prilično je jednostavan i izravan. Postoje tri razine verifikacije vašeg računa, mi vam preporučujemo da ispunite uvjete za razinu dva odnosno „Intermediate“.

Baš kao i Crypto.com, Binance također ima svoj coin, BNB ( Binance coin ). Binance coin može se koristiti za plaćanje naknada, a također će se naći u njihovim budućim planovima za stvaranje decentralizirane burze gdje će formirati jednu od ključnih osnovnih valuta.

Kupovina Binance coina sama po sebi izgleda kao dobra investicija za budućnost jer burza planira iskoristiti svoju dobit kako bi otkupila dio kovanica svako tromjesečje i uništila ih: stoga smanjuje opskrbu i čini ih vrijednijim za vlasnike.

NAKNADE

U vrijeme pisanja ovog članka, Binance naplaćuje prosječnu naknadu od 0,1% za svaku trgovinu koju korisnik izvrši. Oni koji odluče platiti putem Binance coina mogu ostvariti 50% popusta na naknadu za trgovanje, što je apsolutno izvrsna vijest. To su zasigurno neke od najnižih naknada dostupnih u ovom trenutku.

Naknade za povlačenje obično se razlikuju za svaku digitalnu valutu. Primjerice, za isplate Bitcoina naplaćuje se 0,0005, a za ETH povlačenja 0,005. Više o naknadama možete pročitati ovdje: NAKNADE

POUZDANOST

Iako je Binance jedna od najnovijih burzi kriptovaluta dostupnih na tržištu, brzo je uspio postići visoku razinu povjerenja svojih korisnika i zajednice digitalnih valuta. Dvofaktorska autentifikacija je dostupna i uvijek je lijep prizor. Poznato je da platforma nudi višeslojnu arhitekturu sustava.

Da bi razmjena bila uspješna, potreban joj je sjajan tim za korisničku podršku, sposoban pravovremeno odgovoriti na sva korisnička pitanja i zahtjeve. Njihov tim je sposoban ponuditi profesionalnu pomoć trgovcima u potrebi. Nude chat uživo te odgovaraju na vaše poruke u najkraćem mogućem vremenu, iz našeg iskustva, unutar sat vremena.

KREIRAJ SVOJ BINANCE KORISNIČKI RAČUN