ŠTO JE BITCOIN?

BITCOIN

Bitcoin je prva kriptovaluta koja je uspješno bilježila transakcije na sigurnoj, decentraliziranoj mreži temeljenoj na blockchain tehnologiji. Bitcoin je početkom 2009. godine pokrenuo njegov pseudonimni tvorac Satoshi Nakamoto.

Kako Bitcoin sazrijeva, inženjeri su dizajnirali dodatne protokole kako bi poboljšali brzinu i sigurnost Bitcoin transakcija, uključujući Omni Layer, Lightning Network te Liquid Network.

Broj Bitcoina u svijetu ograničen je na otprilike 21 milijun. Ovu digitalnu valutu moguće je kupiti preko platforma koje nazivamo kripto mjenjačnice. Također, osim što ju možete kupiti, isto tako možete i „rudariti“ Bitcoin, što je postalo jako popularno u zadnjih godina. Mnogi Bitcoin ( i ostale kriptovalute ) smatraju valutom budućnosti.

Svaki bitcoin sastoji se od 100 000 000 satošija (najmanjih jedinica bitcoina), čineći pojedine bitcoine djeljivima do 8 decimalnih mjesta. To ljudima omogućuje kupnju djelića bitcoina sa samo jednim američkim dolarom.

Bitcoin i druge kriptovalute su poput e-pošte financijskog svijeta. Valuta ne postoji u fizičkom obliku, vrijednost se izvršava izravno između pošiljatelja i primatelja i nema potrebe da bankarski posrednici olakšavaju transakciju. Sve se radi javno putem transparentne, nepromjenjive, distribuirane glavne knjige koja se naziva blockhain.

KAKO FUNKCIONIRA BITCOIN

Korisnici bitcoina šalju i primaju kovanice putem mreže unošenjem podataka javnog ključa koji su pričvršćeni na digitalni novčanik svake osobe. 

Kako bi se potaknula distribuirana mreža ljudi koji provjeravaju transakcije s bitcoinima (rudari), svakoj transakciji pripada naknada. Naknada se dodjeljuje onome koji rudar doda transakciju u novi blok. Naknade djeluju na sustavu aukcija s prvom cijenom, gdje je veća vjerojatnost da će rudar tu transakciju prvo obraditi što je veća naknada za transakciju.  

RUDARENJE

Svaka pojedina bitcoin transakcija koja se dogodi mora biti trajno predana knjizi Bitcoin blockchain kroz postupak nazvan “mining/rudarenje”. Bitcoin rudarenje odnosi se na postupak u kojem se rudari natječu pomoću specijalizirane računalne opreme poznate kao Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) čipovi kako bi otključali sljedeći blok u lancu.

KAKO POČETI ULAGATI U BITCOIN

Ukoliko želite početi trgovati kriptovalutama, pročitajte naš članak kako kupiti Bitcoin ( ili bilo koju kriptovalutu ), na najbrži i najjednostavniji mogući način.

Extraordinary Experiences

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Our Core Values

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.