ŠTO SU ALTCOINS?

Altcoinsi su sve kriptovalute osim Bitcoina. Dijele karakteristike s Bitcoinom, ali se i od njega razlikuju na druge načine. Na primjer, neki altcoinsi koriste drugačiji mehanizam konsenzusa za proizvodnju blokova ili provjeru valjanosti transakcija. Ili se razlikuju od Bitcoina pružajući nove ili dodatne mogućnosti, poput pametnih ugovora ili volatilnosti niskih cijena.

Prema CoinMarketCap-u, altcoinsi su činili preko 40% ukupnog tržišta kriptovaluta u ožujku 2021. Budući da su izvedeni iz Bitcoina, kretanje cijena altcoin-a oponaša tendenciju kretanja Bitcoina. Međutim, analitičari kažu da će zrelost ekosustava koji investiraju u kriptovalute i razvoj novih tržišta za ove kovanice učiniti kretanje cijena altcoina neovisno o trgovinskim signalima Bitcoina.

VRSTE ALTCOINSA

1. Stablecoins

Trgovina i upotreba kriptovaluta obilježena je nestabilnošću od pokretanja. Stablecoins imaju za cilj smanjiti ovu ukupnu volatilnost pripisujući njihovu vrijednost nekom dobru, kao što su fiat valute, plemeniti metali ili druge kriptovalute. To djeluje kao rezerva za otkup vlasnika ako kriptovaluta zakaže ili se suoči s problemima. Kolebanje cijena stablecoinsa ne smije premašiti uski raspon.

Primjer stablecoina bio bi USDC ( odnosno USD Coin ), to je digitalni stablecoin koji je vezan za američki dolar i radi na blokovima Ethereum, Stellar, Algorand i Solana.

2. Security Tokens ( Sigurnosni Tokeni )

Sigurnosni tokeni slični su vrijednosnim papirima ( dionicama ) kojima se trguje na burzama, osim što imaju digitalno porijeklo. Sigurnosni tokeni nalikuju tradicionalnim dionicama i često obećavaju dionički kapital u obliku vlasništva ili isplatu dividende vlasnicima. Izgledi za povećanje cijene takvih tokena glavni su razlog investitora da u njih ulože novac. Sigurnosni tokeni obično se nude investitorima putem početnih ponuda novčića ili ICO-a.

3. Utility Tokens ( Uslužni Tokeni )

Uslužni tokeni koriste se za pružanje usluga unutar mreže. Na primjer, mogu se koristiti za kupnju usluga ili iskorištavanje nagrada. Za razliku od sigurnosnih tokena, uslužni tokeni ne isplaćuju dividende ili se dijele s vlasničkim udjelom. Filecoin, koji se koristi za kupnju prostora za pohranu na mreži, primjer je uslužnog tokena. 

JESU LI ALTCOINSI DOBRA INVESTICIJA?

Razmotrimo slučaj Ethereum-ovog ethera, koji je dosegao vrhunac od 1299,95 dolara 12. siječnja 2018. Manje od mjesec dana kasnije, spustio se na 597,36 dolara, a do kraja godine cijena ethera srušila se na 89,52 dolara. Altcoin je dvije godine kasnije dosegao rekordne cijene od preko 2000 dolara. Trgovine s vremenskim ograničenjem mogu trgovcima donijeti veliku zaradu.

Ali postoji problem. Tržišta kriptovaluta još nisu zrela. Unatoč nekoliko pokušaja, ne postoje definirani kriteriji ulaganja ili mjerni podaci za procjenu kriptovaluta. Većinom je tržište altcoina vođeno špekulacijama. Postoji nekoliko slučajeva mrtvih kriptovaluta, onih koji nisu uspjeli steći dovoljno snage.

Stoga je tržište altcoina namijenjeno investitorima koji su spremni preuzeti rizik da posluju na neuređenom tržištu u nastajanju koje je sklono nestabilnosti. Oni bi također trebali biti sposobni nositi se sa stresom koji proizlazi iz divlje promjene cijena. Takvim ulagačima, tržišta kriptovaluta nude velike povrate.

ZAKLJUČAK

Altcoinsi su dobra alternativa investitorima na tržištu kriptovaluta zainteresiranim za diverzifikaciju portfolija. Iako su neki, poput Ethereumovog ethera, prepoznatljivi po imenu, većina od gotovo 9 000 altcoina još uvijek treba napraviti trag. Altcoinsi predstavljaju potencijal za kriptovalute da preoblikuju suvremene financije. Ali ulagači bi trebali istražiti prije nego što u njih investiraju. Rizici povezani s altcoinima slični su ili, u nekim slučajevima, veći od rizika za ulaganje u Bitcoin.

Ukoliko želite saznati kako početi trgovati Altcoinsima, pročitajte naš članak o tome koje su najbolje i najpouzdanije platforme za trgovanje kriptovalutama. 

Ostale teme koje bi vas mogle zanimati:

   –      Što je to Bitcoin rudarenje ( mining )?

   –      Kako kupiti Bitcoin ( ili bilo koju kriptovalutu )?

   –      Najbolje kripto platforme

   –      Što su kriptovalute?